
Græs-æg

Høns som høns
For os Fra Kæret er det vigtigt at vores høns har mulighed for at være høns. Det vil sige at de kan gå og rode i jorden efter insekter, orme og hvad-ved-vi. De kan grave sig ned i sandjorden og tage et velfortjent bad og blive kølet af i sommervarmen. Derudover er de altid ude i den friske luft og sover blot under en overdækning bag deres redekasser. Græs-engen giver hønsene adgang til en overflod af friske urter og krible-krable som kommer æggenes kvalitet til gode. Det kan blandt andet ses på æggenes intenst farvede blommer
Hønsene kunne egentlig godt klare sig uden foder og stadig lægge æg – bare slet ikke nok til at det kan være en rentabel forretning. Derfor får hønsene økologisk æglægningsfoder – en foderblanding med mineraler, fedt og protein, som sørger for at hønsene har hvad de skal bruge for at lægge flotte, gode æg.
Hus og hegn
Hønsehuset, der blot er en overdækning, er kopieret fra Joel Salatins Millennium Feathernet, som han har designet den til sin gård Polyface Farms i Virginia. Konstruktionen er stærk, men stadig let, og kan rumme op til 600 høns. Derfor er der ikke brug for en traktor, da huset kan flyttes af Kærets Nissan Patrol fra 1987.
Hønsene bliver beskyttet mod rovdyr af et strømførende, mobilt nylon-hegn. Hegnet og huset flyttes to gange om ugen. Det passer med at hønsene kan nå at forstyrre græsset – og dermed stimulere ny vækst, uden at ødelægge vegetationen. Herefter hviler græsset i en måneds tid inden der på ny kommer høns tilbage det samme sted. På den måde er der altid frisk græs til hønsene og det øverste produktive jordlag bliver bedre og bedre.
De farvede æg
For at få den farverige sammensætning af æg holder vi 4 forskellige slags høns. Én slags der lægger hvide æg, en der lægger lysebrune, én der lægger mørkebrune og én slags der lægger grønne æg i mange nuancer. Indeni har æggene samme høje kvalitet, men udenpå drages blikket af farvespillet i æggebakkerne, og nysgerrigheden vækkes til tanker om diversitet i vores fødevareproduktion og en lyst til at se og kende dyrene.
Æggene lægges i hjemmebyggede forsvindingsreder. Her er designet taget direkte fra Richard Perkins, som har gården Ridgedale Farm i Värmland, Sverige. Kasserne er udført i billige materialer, men sørger for at æggene er rene når vi samler dem ind. I Danmark må vi nemlig ikke vaske eller pudse æggene inden de sælges. Det er derfor vigtigt at æggene holdes fri for snavs og møg. Om morgenen åbnes rederne så hønsene kan gå ind og lægge æggene, som straks triller ned under et låg, hvor hønen ikke kan nå det. Om aftenen lukker vi for redekasserne, så hønsene ikke sover derinde og lægger klatter. Herefter kan vi samle de rene æg fra redekasserne.

Vinter
Om vinteren gror græsset ikke. Så for ikke at ødelægge det kommer hønsene ind at gå i et stort drivhus i de kolde måneder. Her holdes de tørre og sunde ved hjælp af dybstrøelse. Jævnligt tilføres tørt materiale – spåner, flis eller halm, for at opsuge gødningen. På denne måde holdes hønsenes miljø tørt, men samtidig vil bunden, af det efterhånden tykke lag strøelse, begynde at kompostere. I dette nederste lag kan vi så til foråret plante tomater og andre lækre sager.
Mens hønsene er i drivhuset får de rester fra produktionen af mikrogrønt, som ekstra aktivitet og mineraltilskud. Vandet drikker de direkte fra kilden som springer få meter borte.
I de mørke måneder begynder hønsene at lægge æg inden solen er stået op. Høns vil helst lægge æg et mørkt sted. Men hvis det er mørkt over det hele, så lægger de også æggene over det hele. Og så bliver æggene beskidte. Derfor er det vigtigt – især i dagens tidlige timer at have drivhuset oplyst, således at redekasserne er det mørkeste sted. Så går hønsene nemlig derind og lægger rene æg. Vi bruger således kunstigt lys for at få rene æg.

Tak for æg
Efter 1-2 år lægger hønsene for få æg til at det er rentabelt at beholde dem. Nogle bliver solgt levende, da de stadig vil give fint med æg i en privat have. Resten bliver slagtet og solgt som suppehøns. Kogt ved lav varme i 6-8 timer giver det en udsøgt fond med masser af næring, som kan bruges til tarteletter, suppe og mange andre retter.
Æggene sælges først og fremmest i Kærets vejbod for enden af indkørslen til Emmelev Kærvej 5, 8500 Grenå. Derudover sælges de i en række lokale købmænd på Djursland, samt til caféer og restauranter på Djursland og i Århus.
Vi glæder os til at sælge vores farverige æg til dig og din familie! Velbekomme!